Ozonowanie powietrza – to tworzenie mieszaniny powietrzno-ozonowej o odpowiednim stężeniu O3/m?, purchase którą tworzy się za pomocą urządzenia produkującego ozon. Mieszanina wypełnia pomieszczenie a cząsteczki O3 utleniają wszystkie związki nieorganiczne i organiczne, unhealthy do których dotrą, viagra po czym ulegają rozpadowi. Ozonowanie wody – to tworzenie roztworu wodno-ozonowego o odpowiednim stężęniu O3/m?, który tworzy się za pomocą ozonatora wtłaczającego ozon do zbiornika z wodą. Ozon rozpuszczony w wodzie, tworzy sterylny roztwór, który jest używany do dezynfekcji, gdyż rozpuszczony O3 zachowuje swoją aktywność. Zabija napotkane drobnoustroje, utlenia związki nieorganiczne i organiczne, po czym ulega rozpadowi.
Ozonowanie wody – jeden ze sposobów oczyszczania wody pitnej z drobnoustrojów (dezynfekcji wody). Woda mieszana jest z ozonem w mieszalnikach inżektorowych i nasycona przepływa przez zbiornik kontaktowy, gdzie zachodzi proces dezynfekcji. Zużycie ozonu wynosi 0,6 ? 4 g/m?, czas kontaktu z wodą ok. 10 min. Cząsteczka ozonu ulega rozpadowi tworząc tlen cząsteczkowy.
Pierwsza instalacja systemu ozonowania do dezynfekcji wody w Polsce, była założona w Zakładzie w Bielanach Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji (MPWiK) w Krakowie w 1959 roku. Natomiast stosowanie ozonowania w procesie produkcji wody mineralnej, źródlanej czy też stołowej stało się dopiero możliwe w 2004 roku, Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. Dz.U. Nr 120 poz. 1256.
Wykorzystując wodę wymieszaną z odpowiednią dawką ozonu (woda ozonowana) ozonować można wszystko, co może i powinno być zdezynfekowane, tak jak: owoce, warzywa, mięsa, urządzenia, instalacje, magazyny, zbiorniki, powietrze itd. Ozonowanie produktów wydłuża ich okres przydatności do spożycia, zapewnia czystość mikrobiologiczną oraz nie ma na nie szkodliwego wpływu.
Zastosowanie ozonu może mieć na celu usunięcie niepożądanych substancji fizyko-chemicznych w gazach, w wodzie lub ściekach.
Ozonowanie olejów – to tworzenie roztworu oleju spożywczego i ozonu o odpowiednim stężeniu O3/m?, który tworzy się za pomocą ozonatora wtłaczającego ozon do zbiornika z olejem. Ozon rozpuszczony w oleju, tworzy sterylny roztwór, który jest używany do dezynfekcji, gdyż rozpuszczony O3 zachowuje swoją aktywność. Zabija napotkane drobnoustroje, utlenia związki nieorganiczne i organiczne, po czym ulega rozpadowi.
OZON LEPSZY NIŻ CHEMIA
Oczyszczenie pomieszczeń z zastosowaniem ozonu jest dużo bardziej efektywne, niż z zastosowaniem wyłącznie środków chemicznych. Właściwość szybkiego i samoczynnego rozpadu O3 nobilituje techniki jego zastosowań jako wybitnie ekologiczne i bardzo przyjazne środowisku. W związku ze wzrostem alergizacji społeczeństwa, obniżeniem wrażliwości na antybiotyki, niekorzystnym oddziaływaniem chemii gospodarczej, wreszcie zachwianiu równowagi ekologicznej w środowisku człowieka, ozonowanie zasłużenie uzyskuje coraz większy rozgłos. Ma to związek z właściwościami ozonu. Jego wpływem na transport i uwolnienie tlenu do tkanek oraz oddziaływaniem na mikroświat. Właściwości te pozwalają na szeroki wachlarz zastosowań w medycynie i gospodarce. Ozonoterapia ma zastosowania w chirurgii, położnictwie i ginekologii, dermatologii, stomatologii, w zwalczaniu chorób infekcyjnych i wenerycznych. Charakterystyczna w ozonoterapii jest prostota zastosowania, wysoka efektywność, praktyczny brak działań ubocznych. W wachlarzu koncepcji terapeutycznych ozon działa immunomodulująco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wirusobójczo, grzybobójczo i stymulująco. Ozonoterapia rozporządza wielkim potencjałem leczniczym. Jej zastosowanie jest proste technicznie i różnorakie.
Ozonowanie w przemyśle znalazło liczne zastosowania, m.in.:
- Ozonowanie wody pitnej w procesie jej uzdatniania (zastępuje chlorowanie),
- Ozonowanie olejów w celu uzdatnienia do spożycia i w kosmetologii,
- Ozonowanie żywności w celu dezynfekcji i przedłużenia przydatności do spożycia,
- Stosowanie mieszanin ozonowo-powietrznych i roztworów ozonowo-wodnych w zwalczaniu alergenów, grzybów,drobnoustrojów oraz neutralizacji odorów i swądu dymu.
Ekologiczne i ekonomiczne walory ozonowania:
- Ekologiczność – ogranicza lub uzupełnia stosowanie związków chemicznych i wynikających z tego niekorzystnych dla zdrowia skutków ubocznych.
- Ekonomiczny – wysoka skuteczność w relacji do nakładów.